Proběhl I. ročník „Dobrovolného železného hasiče“ v Senohrabech.

V rámci oslav 110. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů, proběhl v odpoledních hodinách dne 14. června 2008 „Den hasičů“ na obecním pozemku mezi Hasičskou zbrojnicí a Obecním úřadem.

V průběhu odpoledne proběhly dvě soutěže a několik ukázek techniky současné i historické.

Jednou z nich byla i soutěž „Dobrovolný železný hasič 2008“, která se řídila pravidly soutěží TFA (Toughest Firefighter Alive). Disciplíny soutěže jsou především zaměřeny na fyzickou odolnost hasičů. To potvrzoval i pohled na hasiče, kteří disciplíny soutěže absolvovali. Soutěže se zúčastnilo celkem 30 hasičů ze 7 sborů. Vzhledem ke kladnému ohlasu na tuto soutěž ze strany soutěžících, ale i přihlížejících, budeme zvažovat, zda v této soutěži nepokračovat i v příštích letech.

Hasiči soutěžili v následujících disciplínách: roztažení dvou proudů B do vzdálenosti 40 metrů, výstup do 2 NP po žebříku a pomocí lana vytažení dvou hadic B a jejich následné zpuštění zpět na zem, posun závaží 5 kg kladivem v Hammer-boxu, přenos 40 kg zátěže slalomovou dráhou a poslední disciplínou byl transport 80 kg figuríny mírným kopcem do cíle vzdáleného 35 metrů.

V průběhu dne dále probíhala soutěž mladých hasičů, ukázky práce hasičské techniky a předvedení vybavení hasičských jednotek. Asi největší úspěch sklidila ukázka požární vysokozdvižné plošiny, protože možnost zhlédnutí obce shora se málokomu naskytne. Neméně zajímavé byly i ukázky práce s historickou hasičskou technikou a ukázka zdravotní záchranné služby. Za tyto ukázky je třeba poděkovat Hasičskému záchrannému sboru a Zdravotní záchranné službě Středočeského kraje, Sboru dobrovolných hasičů Průhonice a Sborům dobrovolných hasičů z Okrsku č. 2.

Pro odlehčení měli návštěvníci možnost zhlédnout vystoupení Top mažoretek Praha, které se setkalo s velikým zájmem ze strany diváků a bylo také po zásluze odměněno potleskem.

Náš sbor se mohl pyšnit i nově zrekonstruovanou hasičskou zbrojnicí a novým znakem na jejím čele.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem členům našeho sboru, kteří se podíleli na zabezpečení hladkého průběhu Dne hasičů v Senohrabech, ale i hasičům z okolních sborů a sborů okresu Praha-východ, kteří nám pomáhali tuto akci zabezpečovat.

Ing. Roman Bílý - starosta SDH Senohraby
(upravil Vladimír Prchlík)

Výsledky

Družstva
1. místo - Turkovice ve složení: Vaněk Jan, Srna Jiří, Brabec Jan s výsledným časem 04:50,70
2. místo - Ondřejov ve složení: Šafra Jan, Kašpárek Jiří, Janoušek Miroslav s výsledným časem 04:53,20
3. místo - Čelákovice ve složení: Šimmer Michal, Tomeček Libor, Brož Martin(Senohraby) s výsledným časem 05:51,40

Jednotlivci
1. místo - Jan Brabec z SDH Turkovice s výsledným časem 01:22,20
2. místo - Josef Brabec z SDH Turkovice s výsledným časem 01:35,50
3. místo - Miroslav Janoušek z SDH Ondřejov s výsledným časem 01:36,20
Ke stažení
Organizační zabezpečení + přihláška
Výsledky
Foto